Dani medijske pismenosti – U tuđim cipelama na internetu

U tuđim cipelama na internetu

8. travnja 2019

18:00 -20:00

Kratko predavanje i projekcija filma Izvrnuto obrnuto.

Dvosatno druženje u vidu osnaživanja medijske pismenosti u djece i mladih. Druženje je zamišljeno u dvije faze.

Prva faza bit će usmjerena na internetski bonton u kojem će posjetitelji biti educirani na koje načine se trebamo ponašati prilikom boravka online. Internetski bonton pomoći će novim i uplašenim korisnicima interneta da izbjegnu neugodne situacije na internetu i moguće napade zlonamjernika na internetskim stranicama. Uz predavanje prikazat će im se crtani filmić – Put u svijet medijske pismenosti!

Druga faza će biti namijenjena projekciji filma Izvrnuto obrnuto . Djecu je potrebno prvo educirati i usaditi im valjane vrijednosti u odnosu prema u drugima, prvenstveno u offline svijetu kako bi se znali ponašati online. Djeca vole filmove, a budući da je djeci uvijek bliža slikovitost od apstrakcije, djeca gledajući pokretne slike od kojih je film sastavljen, vrlo intenzivno doživljavaju filmsku priču i primaju njegovu poruku.

Mediji, pa tako i film neupitno utječe na oblikovanje odgojnih i etičkih osobina svake, a posebno mlade ličnosti.

“Film tako nudi ogromno životno iskustvo bez izlaska iz sigurnosti vlastite kuće. Ne tvrdimo da je to uvijek i najbolje rješenje jer neke stvari svakako treba proživjeti i osjetiti sam, ali u mladim danima djeca na ovaj način lako zadovolje svoju znatiželju čekajući razdoblje u životu kada će moći sve to i provjeriti. Film nudi obilje avantura i informacija o dalekim i nepoznatim krajevima svijeta. Glede obrazovne strane, dijete može štošta naučiti o nekoj stranoj ili vlastitoj zemlji, ljudima, običajima, upoznati neke teorije, ideje, pokrete, religije, povijesne događaje, legende (Mikić, 2001, str. 163)…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *