Studentski Katolički Centar Slavonski Brod (SKAC SB)

Studentski Katolički Centar Slavonski Brod (SKAC SB) je aktivan i angažiran volonterski centar koji okuplja brodske studente i mlade vjernike katolike s ciljem svjedočenja vjere kroz molitvu, rast u vjeri i kršćanski aktivizam. Otvoren je svim mladim ljudima dobre volje koji žele doprinijeti izgradnji Kraljevstva ljubavi, pravde i mira.

Povijest SKAC-a seže do 2001. godine kada je pater Luka Rađa, zajedno s nekolicinom entuzijasta, osnovao centar za studente i mlade u Zagrebu. Ta divna priča je kasnije proširena diljem Hrvatske te je tako krajem 2016. ili početkom 2017. godine osnovan SKAC u Slavonskom Brodu, gdje i danas kontinuirano djeluje. Duhovnik udruge je studentski kapelan vlč. Robert Farkaš, koji je srdačno prihvaćen od strane članova.

SKAC SB ima bogat i raznolik program djelovanja usmjeren prema duhovnom rastu, volontiranju i promicanju kršćanskih vrijednosti. Neki od ključnih događaja i aktivnosti u kojima sudjeluju mladi članovi uključuju:

  1. Mise mladih koje se održavaju svake srijede u 20 sati u pastoralnom centru župe Gospe Brze Pomoći, poznatoj kao Mala crkva.
  2. Molitvu krunice koja se odvija utorkom u 20 sati u SKAC klubu.
  3. Sudjelovanje u 72 sata bez kompromisa, najvećem volonterskom projektu u Hrvatskoj, gdje mladi aktivno pružaju svoj doprinos zajednici.
  4. Seminari pod nazivom “3 u 1 – Bog, ti i ja”, koji obuhvaćaju seriju predavanja namijenjenih mladima (16 do 35 godina) o osobnom razvoju, međuljudskim odnosima i odnosu s Bogom.
  5. Volonterski klub “Agenti dobrote” koji potiče mlade na volontiranje i humanitarni rad.
  6. Koncerti duhovne glazbe na trgu, koji okupljaju zajednicu u duhovnom slavlju i zajedništvu.
  7. Organizacija Brodskih amaterskih igara mladih u suradnji sa savjetom mladih Grada Slavonskog Broda i udrugama mladih.
  8. Planinarski križni put koji se većinom održava na relaciji Slavonski Brod – Petnja, pružajući priliku za duhovnost u prirodi.
  9. Sudjelovanje u utrci i donatorskoj večeri Marijinih obroka, gdje mladi pružaju podršku humanitarnom radu.
  10. Pružanje podrške mladima u razvijanju njihovih talenata i kvaliteta, s ciljem osobnog rasta i aktivnog uključivanja u društvo u skladu s kršćanskim vrijednostima.

Osim navedenih aktivnosti, SKAC SB organizira i različite oblike duhovne i kulturne edukacije, uključujući studentski vjeronauk, filmske večeri za mlade, prezentacijska događanja, Alpha tečajeve, planinarenje, duhovne kampove, hodočašća i drugo. Udruženje je otvoreno za suradnju s drugim organizacijama i institucijama kako bi zajedno doprinijeli općem dobru društva i katoličke Crkve. SKAC SB predstavlja mjesto gdje mladi mogu pronaći duhovno nadahnuće, razvijati se kao osobe te aktivno sudjelovati u stvaranju boljeg svijeta utemeljenog na kršćanskim vrijednostima.

Kontaktiranje:
Web obrazac: https://skac-sb.hr/kontakt/
Facebook: https://www.facebook.com/SKACSB/ (SKAC Slavonski Brod)
Instagram: https://www.instagram.com/skac_sb/ (skac_sb)
E-mail: skacslavonskibrod@gmail.com
E-mail studentskog kapelana: rfarkas1967@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *