Edukacija medijske pismenosti

U sklopu projekta STEM Centar 1.0 održali smo aktivnost naziva “Edukacija medijske pismenosti”. Ova edukacija provedena je u prostorima udruge Connect IT, tijekom dvodnevnog programa koji se održao 17. i 24. travnja 2023. godine. Edukaciju je vodio stručni suradnik Tin Horvatin, čija stručnost obuhvaća područje medijske pismenosti i digitalnih medija.

Sudionici ove edukacije bili su učenici Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod. Cilj edukacije bio je osnažiti učenike za prepoznavanje lažnih vijesti, razumijevanje medijskih sadržaja, razvoj kritičkog razmišljanja i svijest o medijskoj manipulaciji.

Edukacija je započela razmatranjem problema širenja lažnih vijesti i dezinformacija na društvenim mrežama. Kroz interaktivne radionice, učenici su stekli vještine analize vijesti, provjere izvora i razvijanja kritičkog razmišljanja. Raspravljali su o posljedicama koje lažne vijesti mogu imati na pojedince i društvo te su istražili načine kako prepoznati manipulativne informacije.

Drugi dio edukacije posvećen je analizi medijskih sadržaja. Učenici su naučili prepoznati različite oblike medijskih sadržaja te su razvili vještine analize i interpretacije tih sadržaja. Edukator je koristio stvarne primjere iz medija kako bi ukazao na pristranost, manipulaciju i kontekst koji često utječu na naše razumijevanje informacija.

Kroz interaktivne metode, uključujući grupne rasprave i praktične vježbe, učenici su postigli postavljenje ciljeve edukacije. Edukacija je omogućila učenicima razvijanje kritičkog mišljenja, analitičkih vještina i svijesti o medijskoj manipulaciji.

Ovom edukacijom, učenici su osposobljeni da postanu informirani, kritički osviješteni i odgovorni korisnici medija, te da doprinesu razvoju medijske pismenosti među svojim vršnjacima i zajednicom.

Projekt je sufinanciralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *