C Team nastupio na FER-u na FLL natjecanju

U subotu 18.01.2020 u organizaciji Hrvatskog robotičarskog saveza održano je 4. po redu Hrvatsko First LEGO League natjecanje. Na natjecanju, održanom na zagrebačkom Fakultetu za Elektrotehniku i Računalstvo, nastupilo je 16 robotičarskih ekipa iz cijele Hrvatske.

Tim robotičara iz udruge Connect IT nastupio je pod nazivom C Team sa svojim robotom Cigla te osvojio 9. mjesto u robotičkom dijelu natjecanja. Ekipa je također osvojila i nagradu za “Robo-potez dana” za posebno osmišljen i izveden zadatak.

Za C Team nastupili su:

Luka Štefanek – kapetan ekipe i glavni mehaničar
Filip Slobođan – mehaničar
David Mirković – mehaničar
Marko Slobođan – mehaničar
Josip Markeljević – programer
Rea Sudar – programer

Mentori tima su bili Mladen Sudar i Danijela Lanusović Princip, a rad na projektu pomogli su i Roko Lukenda (inovator i savjetnik) te Erin Princip (savjetnik za kreativni dio projekta).

U sklopu izrade projekta tim se pozabavio aktuelnim problemom podvožnjaka u Osječkoj ulici koji nije dovoljno prilagođen za osobe sa invaliditetom. Surađujući sa udrugom LoccoMoto mladi robotičari su trebali razumjeti probleme vezane uz ovaj pothodnik te osmisliti inovativno rješenje koje će biti jeftino za ugradnju i održavanje, prilagođeno svim građanima koji prolaze pothodnikom, sigurno za korištenje te ekološki i energetski prihvatljivo. Prijedlog rješenja “kosi lift” sa pogonom na zupčanike te pripadajućom aplikacijom za kontrolu korištenja su predstavili sucima FLL natjecanja.

Konačni rezultati:

Postignuti su sljedeći rezultati:
1. mjesto – ukupni poredak – Red Hot Chilli Apples (Udruga “Neki novi klinci” & OŠ Jabukovac, Zagreb)
2. mjesto – ukupni poredak – 3Geared (Udruga “Gradionica”, Zagreb)
3. mjesto – ukupni poredak – Gubex ENTERPRISE (OŠ Matije Gupca, Zagreb)
—————————————-
Nagrada za temeljne vrijednosti – PMFST Inovatic team (Udruga Inovatic, Split)
Nagrada za robotsku igru – Red Hot Chilli Apples (Udruga “Neki novi klinci” & OŠ Jabukovac, Zagreb)
Nagrada za inovativni projekt – Udruga “BIT KIDS 101, Fažana)
Nagrada za tehnički intervju – 10 VOLTI (Knjižnica Voltino i Elektrotehnička škola, Zagreb)
—————————————-
Posebna nagrada – ROBO POTEZ DANA – Connect-IT (Udruga “Connect-IT”, Slavonski Brod)
Posebna nagrada – NAJ FLL FACE – FFVAL (Udruga “FFVAL”, Luka)

Prve 4 ekipe nastupiti će na regionalnom natjecanju u Sloveniji, a prve dvije ekipe sa regionalnog natjecanja putuju u SAD na finale FLL lige.

O konceptu FLL-a:

FIRST® LEGO® League (FLL) – http://www.firstlegoleague.org/ je međunarodni, multidisciplinarni istraživački program koji želi u djeci probuditi znanstvenika koji će promišljati o problemima oko sebe i tražiti način kako ih riješiti. Promiče znatiželju, kreativnost, zajedničko učenje i timski rad. Osim toga, kroz igru djeca razvijaju i jačaju tehničku pismenost i logički način razmišljanja, moderne tehnologije koriste u humane svrhe, a kroz atraktivne robote koje moraju osmisliti na učinkovit i zabavan način uživaju u znanosti. Svake godine FLL ima drugu temu: Otpad, Učionice diljem svijeta, Divlja priroda, Rješenja za starije, Prehrana, Nano izazov, Bez granica… Ovo je 22-a godina postojanja, a tema je bila Oblikovanje grada.

Program se sastoji od:

– temeljnih vrijednosti (timski rad, prijateljstvo)

– znanstvenog projekta (identifikacija i odabir problema, razgovor s ljudima u okruženju, pronalaženje potpuno novog rješenja ili nadogradnja postojećeg, te dijeljenje svojeg rješenja s okolicom i ciljanim skupinama), te od

– robotske igre (posebno dizajnirani zadaci vezani uz temu te godine). Potrebno je sastaviti preko 2000 Lego kockica u 10 modela koji će biti prepreke koje treba riješiti (upute za sastavljanje su dostupne na web stranicama FLL). Djeca sama trebaju sastaviti robota iz Lego Mindstorms kompleta (RXC, NXT ili EV3) koji će riješiti sve one prepreke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *