13-godišnji Kristijan Ivanković iz OŠ Đuro Pilar o robotici, budućnosti i Croatian Makers ligi

Početkom svibnja započela je Croatian Makers liga 11 regionalnih centara s 1000 robota i 1200 učenika u 219 škola i udruga, te s više od 200 edukatora. Zadatak u prvom kolu Lige je bilo programirati robota za praćenje crte, a među boljima u Hrvatskoj je bio Kristijan Ivanković iz OŠ Đuro Pilar, koji ima 13 godina i u svojoj grupi programira male robote.

“Robote sami sastavljamo pomoću uputa i odvijača. To mi je zanimljivo zato što s njima možemo rješavati razne zadatke svaki dana. U računalo možemo programirati razne opcije, npr. kojom će brzinom ili kojim putem ići. Na natjecanju sam bio prvi, kao i u cijeloj županiji, a u državi osmi. Imao sam maksimalni iznos bodova, ali se potom mjerila brzina gdje sam bio osmi”, kaže Kristijan koji će se u budućnosti, ističe, baviti programiranjem ili robotikom, te ističe kako će svi u budućnosti imati robote koje će proučavati i razvijati, te pomagati ljudima kako bi lakše obavljali poslove.

“Moj robot može pomoću ultrazvučnih senzora može skužiti je li ispred njega prepreka ili ne. Ako vidi prepreku, zaobiđe ju i nastavi voziti. Robote bi mogli u većoj verziji primijeniti i u autoindustriji, pa bi lakše putovali uz takve senzore. Mogle bi se smanjiti prometne nesreće, samo postoji problem što ti senzori nisu toliko efikasni pod velikim brzinama automobila, pa bi teže bilo zakočiti”, kaže nam Kristijan i dodaje kako u školi, nažalost, ne uče previše o robotici.

“Jedino imamo informatiku kao izborni predmet, pomoću koje možemo lakše naučiti programirati robote”, napominje i poručuje starijim naraštajima da uvedu robotiku u škole, jer bi mnoge mlade ljude zanimala i bila dosta poučna.
Tko kaže da na mladima ne ostaje svijet, 13-godišnja, a toliko pametan i ujedno sudionik Innet Foruma u Slavonskom Brodu.

Bravo Kristijane i samo ti pokaži starijima što je potrebno u hrvatskom školstvu i na što se trebamo posebno koncentrirati.

http://www.035portal.hr/vijest/zivot/13-godisnji-kristijan-ivankovic-iz-os-duro-pilar-o-robotici-buducnosti-i-croatian-makers-ligi-6868

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *